Mai dátum: 2023. január 28. (szombat) Mai névnap: Károly, Karola

Felkészülés az influenza ellen

Felkészülés az influenza ellen

Mi a szezonális influenza

A szezonális influenzát (vagy “influenzát”) leggyakrabban az A vagy B típusú influenzavírusok okozzák. A influenza tünetei közé tartozik a hirtelen fellépő láz, köhögés (általában száraz), fejfájás, izom- és ízületi fájdalom, torokfájás és orrfolyás. A köhögés súlyos is lehet és két, de akár több hétig is eltarthat. A legtöbb ember egy héten belül felépül a lázból és az egyéb tünetekből anélkül, hogy orvosi ellátásra szorulna, azonban súlyos megbetegedést vagy halált is okozhat a magas kockázatú csoportokban (lásd alább: Ki van leginkább veszélyeztetve?).

A szezonális járványok főként télen fordulnak elő, az északi féltekén októbertől márciusig, a déli féltekén áprilistól szeptemberig. A trópusi és szubtrópusi országokban a szezonális influenza egész évben előfordulhat.

Hogyan kerülhetem el az influenzát

Az elkerülésének legjobb módja, ha minden évben megkapja az influenza elleni védőoltást. Az influenzavírusok folyamatosan fejlődnek, és a WHO évente kétszer ajánlásokat tesz a vakcina összetételének frissítésére. A 2016-2017-es északi féltekei influenzaszezonra a vakcina összetételét 2016 februárjában frissítették, és két A-típusú vírust (H1N1 és H3N2), valamint egy B-típusú vírust tartalmaz.

A WHO éves oltást ajánl a magas kockázatú csoportok, köztük az egészségügyi dolgozók számára. Az embereknek ideális esetben közvetlenül az influenzaszezon kezdete előtt kell beoltatniuk magukat a leghatékonyabb lefedettség érdekében, bár az influenzaszezon során bármikor beadható védőoltás még mindig segíthet az influenzafertőzések megelőzésében.

Fontos továbbá, hogy az immunrendszerünk erős legyen, ezért az egészséges táplálkozás és rendszeres testmozgás mellett nyugodtan szedjünk immunerősítő étrendkiegészítőként is.

Ki van a legnagyobb veszélynek kitéve

A súlyos szezonális influenza szempontjából leginkább veszélyeztetett személyek a következők:

  • terhes nők a terhesség bármely szakaszában
  • 5 évesnél fiatalabb gyermekek
  • 65 évnél idősebbek
  • krónikus betegségben szenvedők, mint például HIV/AIDS, asztma, szív- és tüdőbetegségek és cukorbetegség
  • az influenzának fokozottan kitett személyek, beleértve az egészségügyi dolgozókat is.

Hogyan kezelik az influenzát

Az influenzás embereknek sok vizet kell inniuk és pihenniük kell. A legtöbb ember egy héten belül felépül. Az influenza vírusellenes gyógyszerei csökkenthetik a súlyos szövődmények és a halálesetek számát, bár az influenzavírusok rezisztenciát fejleszthetnek ki a gyógyszerekkel szemben. Ideális esetben ezeket a gyógyszereket korán (a tünetek megjelenésétől számított 48 órán belül) kell beadni.

influenza és megfázás

Hogyan lehet megakadályozni az influenza terjedését

Gyorsan terjedhet az emberek között, ha egy fertőzött személy köhög vagy tüsszent, és a vírus cseppjei a levegőbe jutnak. A vírussal szennyezett kézről is nagyon könnyen terjedhet, ezért szezon idején méginkább oda kell figyelni a rendszeres és alapos kézmosásra.

Köhögéskor az embereknek el kell takarniuk szájukat és orrukat egy zsebkendővel, majd ki kell dobniuk azt.

Szezonális influenza összefügg a influenza világjárvánnyal

A szezonális influenzajárványok kitörését olyan vírusok apró változásai okozzák, amelyek már korábban is keringtek, és amelyekkel szemben sok embernek van bizonyos fokú immunitása.

Világjárvány akkor alakul ki, amikor olyan influenzavírus jelenik meg, amellyel szemben a legtöbb embernek nincs immunitása, mert annyira különbözik a korábban előfordult törzsektől. Ez teszi lehetővé, hogy a törzs könnyen terjedjen az emberek között.

A szezonális influenzavírusok hozzájárulhatnak egy világjárvány kialakulásához; és ha már kialakult, mint például a 2009-es A(H1N1) világjárvány, akkor az szezonális vírussá válhat.

Hasznosnak találta a cikket?

Hasonló cikkek a blogoldalról

Házhozszállítás trendek 2022-ben – miért rendelünk ilyen sokat?

Házhozszállítás trendek 2022-ben – miért rendelünk ilyen sokat?

Nem lehet nem észrevenni, hogy az utóbbi egy évtizedben milyen meredeken emelkedett a házhozszállító cégek fontossága. Míg tíz évvel ezelőtt kevésbé volt általános az internetről rendelni, addig ma már erőteljesen előtérbe kerültek az online vásárlások, olyannyira, hogy sokan kifejezetten előnyben részesítik a boltokba járkálás helyett. De vajon miért alakult ez így, és milyen előnyei vannak a házhozszállításnak?

Kedvenc online rádióink – mit hallgatunk a legtöbbet?

Kedvenc online rádióink – mit hallgatunk a legtöbbet?

A rádióhallgatás régóta része az életünknek, habár az utóbbi 1-2 évtizedben egy kicsit ez a szokásunk is megváltozott. Mint minden, a rádióhallgatás is nagymértékben áttevődött az online térre, ha nem is teljesen – az autóban rádióhallgatás azért még mindig széles körben elterjedt. Az otthoni rádiózás viszont már sokkal inkább internetes alapú, ami nem véletlen: nagyobb a választék, és lényegesen kevésbé körülményes a használata.

 

Hasonló cikkek ebből a kategóriából

sebgyógyulás gyorsan

6 módszer, ami felgyorsítja a sebgyógyulást

Sebgyógyulás fázisai – így tudod növelni a seb gyógyulását házilag. A gyermekkorban előfordul, hogy a kelleténél többet esik az ember, de ez természetesen felnőtteknél is előfordulhat. A sebgyógyulás lehet hosszabb folyamat is lehet ezért hoztunk Önnek pár tanácsot, hogy lehet a sebgyógyulási folyamatot meggyorsítani.

Arcápolás

A legjobb ránctalanító krém a Sigfrid Essence-től

Előbb vagy utóbb mindenki életében eljön az a pont, amikor kénytelen szembenézni azzal a ténnyel, hogy az idő vasfoga bizony rajta is fogott. Ideális esetben még azelőtt elkezdünk foglalkozni a bőrápolással, hogy ez megtörténne, de szerencsére akkor sincs minden veszve, ha csak akkor kapunk észbe, amikor a korunknak már látható nyomai vannak az arcunkon; csak meg kell találni a megfelelő ránctalanító készítményeket.