Mai dátum: 2023. május 30. (kedd) Mai névnap: Janka, Zsanett

Kedvenc online rádióink – mit hallgatunk a legtöbbet?

Kedvenc online rádióink – mit hallgatunk a legtöbbet?

A rádióhallgatás régóta része az életünknek, habár az utóbbi 1-2 évtizedben egy kicsit ez a szokásunk is megváltozott. Mint minden, a rádióhallgatás is nagymértékben áttevődött az online térre, ha nem is teljesen – az autóban rádióhallgatás azért még mindig széles körben elterjedt. Az otthoni rádiózás viszont már sokkal inkább internetes alapú, ami nem véletlen: nagyobb a választék, és lényegesen kevésbé körülményes a használata.

Online rádió kora lejárt

Bár az ember azt hinné, mostanra a streamek és a podcastok kiszorították a rádiókat, ez korántsem igaz. A rádiókat még mindig hallgatjuk, a lehetőségek azonban kiszélesedtek, nem feltétlenül korlátoznak a frekvenciák. Az interneten ugyanis olyan rádióadókkal is találkozhatunk, amik normál módszerrel sosem sugároztak műsort, de a régieket is gond nélkül hallgathajtuk.

Eltűnik a földrajzi megkötés, vagyis nem fog elmenni az adás, amint átlépünk az adott rádió hatótávolságán. Ha az interneten keresztül hallgatjuk kedvenc rádióadónkat, akkor csak a térerő korlátozhat – az pedig már szinte mindenhol rendelkezésre áll.

Emlékszel még a frekvenciát állító gomb óvatos tekergetésére, amikor megpróbáltad a rádióval megtalálni azt a pontot, ahol a legkevésbé sistereg, legkevésbé zavar be bármi az adásba? Voltak olyan helyek, ahol konkrétan lehetetlenség volt egy normális adót befogni, mert leárnyékolták a környező hegyek. És az megvan, amikor az autópályán, a felüljáró alatt áthaladva egy pillanatra elment az adás?

Nos, ezek ma már elképzelhetetlenek. Az online rádió hallgatás szépsége, hogy mindenhol tisztán és magától értetődően szólhat a zene, vagy egyéb műsor. De miket hallgatunk most, hogy a rádiózás nem területhez kötött?

Top 10 online rádió

A rádiók közt most is megvan a népszerűségi verseny, akár csak néhány évvel ezelőtt. Mindegy, hogy interneten keresztül, vagy hagyományos módon hallgatjuk, egyértelműen látható, hogy mely adókat szeretik az emberek a legjobban, és azon belül mely műsorokat.

Magyarország kedvenc online rádiói a következők:

  • Retro Rádió
  • Kossuth Rádió
  • Rádió
  • Petőfi Rádió
  • Sláger FM
  • Dankó Rádió
  • Best FM
  • Bartók Rádió
  • Jazzy Rádió
  • InfoRádió

Sok olyan nevet láthatsz a listában, ami a régi időkből ismerős lehet: Kossuth, Rádió 1, Petőfi Rádió stb. Ez is mutatja, hogy a rádiózás intézménye kiállta az idő próbáját.

online rádió hallgatás

Miért nem hallgatunk egyszerűen csak zenét

Most, hogy már nem kell kazetta, CD, esetleg mp3-lejátszó ahhoz, hogy zenét tudjunk hallgatni, és szinte minden szám bármikor elérhető az internet segítségével, adja magát a kérdés, hogy rádió helyett miért nem hallgatunk egyszerűen csak zenét – méghozzá a kedvenceinket.

Nos, a rádió némileg többet ad a zenénél: ott vannak a műsorok, amiket sokan nagyon szeretnek, és el sem tudják képzelni nélkülük például a napjuk indítását. Nézzük is meg, mik a kedvenc műsorok!

Leghallgatottabb rádióműsorok

Nem nagyon van meglepetés a rádióműsorok élmenyőzében, ami a hallgatottságot illeti: a legtöbben Bochkor Gábor és Lovász Laci Morning showjára isszák a kávéjukat, vagy éppen zötyögnek a munkahelyük felé, a Retró Rádiót hallgatva. A legméltóbb ellenfél a Rádió 1-en a nemes egyszerűséggel Balázsék névre keresztelt reggeli műsor, amit Sebestyén Balázs, Vadon János, valamint Rákóczi Ferenc visz, akik mindannyian hatalmas nevei a rádiózásnak.

Általánosságban elmondható, hogy a reggeli rádióműsorok a leghallgatottabbak, ami az emberek napi rutinjával magyarázható: reggel, készülődés közben, vagy éppen a munkába menet az autóban, vagy a tömegközlekedési eszközökön ülve rengetegen hallgatnak rádiót. A nap folyamán később, amikor legtöbben a munkájukkal foglalkoznak, inkább a zenés blokkok jellemzőek, köztük néhány műsorral.

Rádióműsorok visszahallgatása

Az internetnek hála, ma már amiatt sem kell aggódnod, ha esetleg lemaradtál egy érdekes műsorról, vagy olyanról, amiről utólag kiderült, hogy nagy port kavart. Szerencsére szinte minden visszahallgatható online, így többé nem kell ilyesmi miatt bosszankodnod.

Hogyan tudsz online rádiót hallgatni

Legegyszerűbben úgy, hogy keresel egy online rádiós gyűjtőoldalt, és kiválasztod a szimpatikus adót. A myonlineradio.hu oldalon például összesen 100 rádió közül választhatod ki, hogy melyiket szeretnéd hallgatni. Itt 1 hétre előre tudod megnézni a műsort, láthatod, hol mi szól jelenleg, és mivel a legtöbbhöz archívum is tartozik, visszahallgathatod, amire kíváncsi vagy.

Applikációk az online rádiókhoz

Nemcsak internetes felületen, hanem appon keresztül is hallgathatsz rádiót. Ezek az alkalmazások összegyűjtik a legnépszerűbb rádióadókat, amiket így könnyen és gyorsan elérhetsz. Androidra, valami iOS-ra egyaránt találhatsz applikciót.

Jó rádiózást kívánunk!

Szólj hozzá te is!

Hasznosnak találta a cikket?

Hasonló cikkek a blogoldalról

Teqball - az új hungarikum

Teqball – az új hungarikum

A világon a legelterjedtebb és mindenképpen a legkedveltebbek a labdajátékok. Foci, kézilabda, röplabda, kosárlabda és még sorolhatnánk. Ebben a rengetegben mondhatnánk nem lehet új a nap alatt, kitalálni és népszerűvé tenni egy újat szinte lehetetlen. Nos, három lelkes magyarnak sikerült!

Megállni tilos - Várakozni tilos mi a különbség

Megállni tilos – Várakozni tilos mi a különbség

A közlekedésben kevés olyan tábla váltott ki annyi félreértést, téves értelmezést, mint a megállni tilos és a várakozni tilos tábla. Hajlamosak vagyunk kedvünk szerint elbírálni a dolgokat, a közlekedésben sincs ez másképp. Sok esetben a “csak kiugrottam a kocsiból”, “perc múlva itt vagyok”, nagyon sokba fog kerülni. A bonyodalmak elkerülése érdekében, “tegyük hát tisztába” a jelentéseket, hatályokat.

 

Hasonló cikkek ebből a kategóriából

Legjobb erotikus filmek magyarul

Legjobb erotikus filmek magyarul

Rögtön a legelején, az erotikus film nem szex és nem pornó. Lényeges tartalmi, valamint filmesztétikai különbségek vannak e három kategória között. A pornó szinte minden esztétikai vonást nélkülöző, elemi igényeket kielégítő produkció, a szexfilm a pornó burkolt, nem mindent megmutató, általában történettel (nem csak történéssel) kiegészített változata, míg az erotikus film olyan alkotás, amelyben a karaktereken, a mondanivalón van a hangsúly, a szerelmi aktus, a meztelen emberi test villantása kiegészítő „fűszerként” szerepel.

Büntetőpontok lekérdezése online - ittas járművezetés

Büntetőpontok lekérdezése online

A közlekedési büntető (előéleti) pontrendszert 2000-ben vezették be Magyarországon, 2001. január 1.-től lépett hatályba. Közlekedési büntetőpontok kiszabhatók minden jogosítvánnyal rendelkező személyre, illetve azokra is akik éppen a járművezetéstől való eltiltás, vagy a vezetői engedély visszavonásának folyamatában vannak. A pontrendszer a jogszabályban meghatározott szabályszegés elkövetésén alapul. Olyan személyekre, akik jogosítvánnyal nem rendelkeznek, nem szabható ki, valamint azokra sem, akiket az eljáró szervek vezetéstől való eltiltással jogerősen szankcionáltak.