Mai dátum: 2024. június 17. (hétfő) Mai névnap: Laura, Alida

Kedvenc online rádióink – mit hallgatunk a legtöbbet?

Kedvenc online rádióink – mit hallgatunk a legtöbbet?

A rádióhallgatás régóta része az életünknek, habár az utóbbi 1-2 évtizedben egy kicsit ez a szokásunk is megváltozott. Mint minden, a rádióhallgatás is nagymértékben áttevődött az online térre, ha nem is teljesen – az autóban rádióhallgatás azért még mindig széles körben elterjedt. Az otthoni rádiózás viszont már sokkal inkább internetes alapú, ami nem véletlen: nagyobb a választék, és lényegesen kevésbé körülményes a használata.

Online rádió kora lejárt

Bár az ember azt hinné, mostanra a streamek és a podcastok kiszorították a rádiókat, ez korántsem igaz. A rádiókat még mindig hallgatjuk, a lehetőségek azonban kiszélesedtek, nem feltétlenül korlátoznak a frekvenciák. Az interneten ugyanis olyan rádióadókkal is találkozhatunk, amik normál módszerrel sosem sugároztak műsort, de a régieket is gond nélkül hallgathajtuk.

Eltűnik a földrajzi megkötés, vagyis nem fog elmenni az adás, amint átlépünk az adott rádió hatótávolságán. Ha az interneten keresztül hallgatjuk kedvenc rádióadónkat, akkor csak a térerő korlátozhat – az pedig már szinte mindenhol rendelkezésre áll.

Emlékszel még a frekvenciát állító gomb óvatos tekergetésére, amikor megpróbáltad a rádióval megtalálni azt a pontot, ahol a legkevésbé sistereg, legkevésbé zavar be bármi az adásba? Voltak olyan helyek, ahol konkrétan lehetetlenség volt egy normális adót befogni, mert leárnyékolták a környező hegyek. És az megvan, amikor az autópályán, a felüljáró alatt áthaladva egy pillanatra elment az adás?

Nos, ezek ma már elképzelhetetlenek. Az online rádió hallgatás szépsége, hogy mindenhol tisztán és magától értetődően szólhat a zene, vagy egyéb műsor. De miket hallgatunk most, hogy a rádiózás nem területhez kötött?

Top 10 online rádió

A rádiók közt most is megvan a népszerűségi verseny, akár csak néhány évvel ezelőtt. Mindegy, hogy interneten keresztül, vagy hagyományos módon hallgatjuk, egyértelműen látható, hogy mely adókat szeretik az emberek a legjobban, és azon belül mely műsorokat.

Magyarország kedvenc online rádiói a következők:

  • Retro Rádió
  • Kossuth Rádió
  • Rádió
  • Petőfi Rádió
  • Sláger FM
  • Dankó Rádió
  • Best FM
  • Bartók Rádió
  • Jazzy Rádió
  • InfoRádió

Sok olyan nevet láthatsz a listában, ami a régi időkből ismerős lehet: Kossuth, Rádió 1, Petőfi Rádió stb. Ez is mutatja, hogy a rádiózás intézménye kiállta az idő próbáját.

online rádió hallgatás

Miért nem hallgatunk egyszerűen csak zenét

Most, hogy már nem kell kazetta, CD, esetleg mp3-lejátszó ahhoz, hogy zenét tudjunk hallgatni, és szinte minden szám bármikor elérhető az internet segítségével, adja magát a kérdés, hogy rádió helyett miért nem hallgatunk egyszerűen csak zenét – méghozzá a kedvenceinket.

Nos, a rádió némileg többet ad a zenénél: ott vannak a műsorok, amiket sokan nagyon szeretnek, és el sem tudják képzelni nélkülük például a napjuk indítását. Nézzük is meg, mik a kedvenc műsorok!

Leghallgatottabb rádióműsorok

Nem nagyon van meglepetés a rádióműsorok élmenyőzében, ami a hallgatottságot illeti: a legtöbben Bochkor Gábor és Lovász Laci Morning showjára isszák a kávéjukat, vagy éppen zötyögnek a munkahelyük felé, a Retró Rádiót hallgatva. A legméltóbb ellenfél a Rádió 1-en a nemes egyszerűséggel Balázsék névre keresztelt reggeli műsor, amit Sebestyén Balázs, Vadon János, valamint Rákóczi Ferenc visz, akik mindannyian hatalmas nevei a rádiózásnak.

Általánosságban elmondható, hogy a reggeli rádióműsorok a leghallgatottabbak, ami az emberek napi rutinjával magyarázható: reggel, készülődés közben, vagy éppen a munkába menet az autóban, vagy a tömegközlekedési eszközökön ülve rengetegen hallgatnak rádiót. A nap folyamán később, amikor legtöbben a munkájukkal foglalkoznak, inkább a zenés blokkok jellemzőek, köztük néhány műsorral.

Rádióműsorok visszahallgatása

Az internetnek hála, ma már amiatt sem kell aggódnod, ha esetleg lemaradtál egy érdekes műsorról, vagy olyanról, amiről utólag kiderült, hogy nagy port kavart. Szerencsére szinte minden visszahallgatható online, így többé nem kell ilyesmi miatt bosszankodnod.

Hogyan tudsz online rádiót hallgatni

Legegyszerűbben úgy, hogy keresel egy online rádiós gyűjtőoldalt, és kiválasztod a szimpatikus adót. A myonlineradio.hu oldalon például összesen 100 rádió közül választhatod ki, hogy melyiket szeretnéd hallgatni. Itt 1 hétre előre tudod megnézni a műsort, láthatod, hol mi szól jelenleg, és mivel a legtöbbhöz archívum is tartozik, visszahallgathatod, amire kíváncsi vagy.

Applikációk az online rádiókhoz

Nemcsak internetes felületen, hanem appon keresztül is hallgathatsz rádiót. Ezek az alkalmazások összegyűjtik a legnépszerűbb rádióadókat, amiket így könnyen és gyorsan elérhetsz. Androidra, valami iOS-ra egyaránt találhatsz applikciót.

Jó rádiózást kívánunk!

Hasznosnak találta a cikket?

Hasonló cikkek a blogoldalról

álomfejtés

Álomfejtés: Hogyan értelmezheted álmaidat és miért fontos ez?

Elmerülni az álmok zavaros, mégis lenyűgöző tengerében olyan, mint egy belső utazásra indulni: felfedezzük saját tudatalattink rejtett zugaiban rejlő titkokat, vágyakat és félelmeket. Az álomfejtés nem csupán egy ősi művészet, hanem egy olyan eszköz is, amely segít megérteni önmagunkat és az életünket formáló belső dinamikákat.

kollagén ital

Kollagén italok: Hogyan támogatják bőröd és ízületeid egészségét?

Elképzelhető, hogy már hallottál a kollagén italokról, amelyek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az egészségtudatos táplálkozás és szépségápolás világában. De vajon miért is olyan különleges ez a csodás ital, és hogyan hathat az ízületeid és bőröd egészségére? Ebben a cikkben nemcsak megválaszoljuk ezeket a kérdéseket, hanem bemutatjuk neked a legjobb kollagén italokat a piacon, és bepillantást nyújtunk a folyékony kollagén ízületekre gyakorolt pozitív hatásaiba is.

 

Hasonló cikkek ebből a kategóriából