Mai dátum: 2024. július 14. (vasárnap) Mai névnap: Örs, Stella

Házhozszállítás trendek 2022-ben – miért rendelünk ilyen sokat?

Házhozszállítás trendek 2022-ben – miért rendelünk ilyen sokat?

Nem lehet nem észrevenni, hogy az utóbbi egy évtizedben milyen meredeken emelkedett a házhozszállító cégek fontossága. Míg tíz évvel ezelőtt kevésbé volt általános az internetről rendelni, addig ma már erőteljesen előtérbe kerültek az online vásárlások, olyannyira, hogy sokan kifejezetten előnyben részesítik a boltokba járkálás helyett. De vajon miért alakult ez így, és milyen előnyei vannak a házhozszállításnak?

Házhozszállító cégek jellemzői

A házhozszállító cégek működésének alapja igen egyszerű: egy címen felveszik az árut, és eljuttatják azt a megrendelőnek. A valóság persze ennél azért egy kissé bonyolultabb, de nagyjából így foglalható össze röviden a lényeg.

A gyakorlatban a dolog úgy működik, hogy a legtöbb webshop szerződésben áll bizonyos futárcégekkel, amik vállalják, hogy a webshop rendelésének kiszállítását teljesítik. Amikor egy webáruházba érkezik egy megrendelés, a webáruház dolgozói összekészítik a csomagot, és értesítik a futárcéget. Forgalomtól függ, de a nagyobb webáruházakhoz napi szinten jár a futárszolgálat, akár többször is, és veszi át a kézbesítésre váró csomagokat. A csomagok először egy központi raktárba kerülnek, innen általában a regionális raktárakba szórják szét őket, majd a kiszállítás napján kerülnek a futárhoz, tőle pedig a megrendelőhöz.

Értelemszerűen a szolgáltatás magas szintje fogja kiemelni a házhozszállító céget a többi közül. Fontos tényező, hogy mennyi idő alatt képes teljesíteni a kiszállítást, milyen állapotban szállítja le a csomagokat, milyen árakkal dolgozik, de még az is számít, hogy milyenek maguk a futárok.

Gyorsaság előny

A gyorsaság egyre inkább előtérbe kerülő szempont a futárcégekkel szemben, a vásárlók ugyanis elvárják, hogy a lehető legrövidebb időn belül kerüljön hozzájuk a csomagjuk. Egy olyan webáruház, amelynél a kiszállítás több napot is igénybe vehet, vagy akár egy két-hetet, egyre kevésbé tud versenyképes maradni azokkal szemben, akik garantálják a másnapi, vagy legfeljebb két napon belüli kiszállítást.

Ez az feltétel pedig természetesen elsősorban a futárcégeknél csapódik le, hiszen nekik kell biztosítaniuk a partnerünk számára a gyors házhozszállítást, amit a vevő a másik oldalon elvár. A képlet tehát igen egyszerű: a gyorsan szállító cég előnybe kerül a többiekkel szemben.

Házhozszállítási árak alakulása

A házhozszállítási árak nagyon különbözőek lehetnek, általánosságban ugyanakkor elmondható, hogy az utóbbi években igencsak megemelkedtek a tarifák. Ez nem annyira meglepő, főleg manapság nem, amikor minden drágul, de az áremelkedést indokolja az is, hogy a házhozszállító cégekre egyre nagyobb szükség van, egyre inkább megkerülhetetlenek – azaz megtehetik, hogy emelnek.

Azok az üzleti partnerek, akik nagy létszámú megrendeléssel dolgoznak, általában kedvezőbb árakat tudnak kicsikarni a házhozszállító cégektől, köszönhetően a mennyiségi kedvezményeknek. Ők egyúttal kevésbé terhelik rá a saját vásárlóikra ezeket a költségeket, tehát a webáruházból is olcsóbb lesz a kiszállítás a vevő számára, ami a webáruháznak előnyt jelenthet. A legdrágábbak többnyire a kicsi, kevés kapcsolattal dolgozó cégek, hiszen nekik nehezebb kitermelni a saját működési költségeinket.

Átlagosan a vevők számára a házhozszállítás 800 és 2500 forint körül mozog, de ez nagymértékben függ attól, hogy mekkora, illetve milyen súlyú csomagról beszélünk. Nehéz és nagyméretű csomagok esetében ennek a többszöröse is lehet a végösszeg.

Járvány hatása a házhozszállításra

A házhozszállító cégek malmára komoly mértékben hajtotta a vizet a covid-19 járvány. A boltok járása helyett legtöbben az online rendelést választották, mert a boltokban komoly korlátozásokkal lehetett szembesülni, például gyakran a boltok előtt kellett várakozni, mert bizonyos számú embernél több nem lehetett bent egyszerre. Mindemellett természetesen az emberek az egészségüket is féltették, ezért nem szívesen mentek tömegbe, ha nem volt muszáj, ami szintén a kiszállító cégeknek hozott többletforgalmat.

Bár mostanra a korlátozások minimálisak, vagy időszaktól függően teljesen eltűnnek, a szokás, úgy tűnik, megmaradt: sokkal többen rendelnek kiszállítással, mint korábban – talán hozzászoktunk ehhez a kényelemhez.

Étel házhozszállítás felerősödése

Olyan ágazatokban is jelentősen felerősödött a kiszállítás, ami nem feltétlenül a vásárlásról szól. Az ételkiszállítás például minden korábbinál nagyobb hangsúlyt kapott a járvány idején, ami első körben egy általános érvényű kezdeményezésnek is volt köszönhető, mely szerint a covid miatt bezárt éttermek átálltak házhozszállító üzemmódra.

Erre azért volt szükségük, hogy ne essen ki teljesen a bevételük, valamennyi hasznot tudjanak termelni, és fennmaradjon a működésük. Az embereknek is jó volt ez a kezdeményezés, mert így az éttermi élményeket otthon valamelyest tudták pótolni.

Általános tendencia ugyanakkor, hogy az étel házhozszállítás megnövekedett mennyisége is tartósnak bizonyul, annak ellenére, hogy a korlátozások már nem olyan szigorúak, és újra lehetne étterembe járni. Alighanem sokan meglátták az előnyét annak, hogy az otthoni főzőcskézés helyett inkább rendelnek.

Étel házhozszállítás

Étel házhozszállítás

Étel rendelés – miért népszerű

Egy másik aspektus, hogy hétköznap az emberek zöme általában nagyon elfoglalt a munka miatt, későn érnek haza, a kevéske szabadidejüket pedig nem feltétlenül szeretnék a konyhában tölteni. Az ételrendelések megadják nekik azt a szabadságot, ahogy tölthetik a szabadidejüket a mással, de közben ugyanúgy főtt ételt ehetnek a mindennapokban.

Mi várható a házhozszállító cégek piacán

Bár általában nehéz megjósolni, hogy mi várható egy-egy ágazatban, azt azért talán kijelenthetjük, hogy a házhozszállító cégek piacán érdemi visszaesés egészen biztosan nem várható mostanában.

A 21. századi ember egyik legféltettebb kincse az ideje, amiből általában nagyon kevés van neki. Egyre népszerűbb az a nézet, hogy amivel tud időt tudunk spórolni, azt érdemes állandó gyakorlattá tenni. A boltok járása helyetti online rendelés, illetve a főzés helyetti ételrendelés pedig éppen ilyen. Nem valószínű, hogy ezek a trendek változnának a közeljövőben, járvány ide vagy oda.

Hasznosnak találta a cikket?

Hasonló cikkek a blogoldalról

álomfejtés

Álomfejtés: Hogyan értelmezheted álmaidat és miért fontos ez?

Elmerülni az álmok zavaros, mégis lenyűgöző tengerében olyan, mint egy belső utazásra indulni: felfedezzük saját tudatalattink rejtett zugaiban rejlő titkokat, vágyakat és félelmeket. Az álomfejtés nem csupán egy ősi művészet, hanem egy olyan eszköz is, amely segít megérteni önmagunkat és az életünket formáló belső dinamikákat.

kollagén ital

Kollagén italok: Hogyan támogatják bőröd és ízületeid egészségét?

Elképzelhető, hogy már hallottál a kollagén italokról, amelyek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az egészségtudatos táplálkozás és szépségápolás világában. De vajon miért is olyan különleges ez a csodás ital, és hogyan hathat az ízületeid és bőröd egészségére? Ebben a cikkben nemcsak megválaszoljuk ezeket a kérdéseket, hanem bemutatjuk neked a legjobb kollagén italokat a piacon, és bepillantást nyújtunk a folyékony kollagén ízületekre gyakorolt pozitív hatásaiba is.

 

Hasonló cikkek ebből a kategóriából

Büntetőpontok lekérdezése online - ittas járművezetés

Büntetőpontok lekérdezése online

A közlekedési büntető (előéleti) pontrendszert 2000-ben vezették be Magyarországon, 2001. január 1.-től lépett hatályba. Közlekedési büntetőpontok kiszabhatók minden jogosítvánnyal rendelkező személyre, illetve azokra is akik éppen a járművezetéstől való eltiltás, vagy a vezetői engedély visszavonásának folyamatában vannak. A pontrendszer a jogszabályban meghatározott szabályszegés elkövetésén alapul. Olyan személyekre, akik jogosítvánnyal nem rendelkeznek, nem szabható ki, valamint azokra sem, akiket az eljáró szervek vezetéstől való eltiltással jogerősen szankcionáltak.

Plank edzés - Gyakorlatok kezdőknek

Plank edzés – Gyakorlatok kezdőknek

Napjaink rohanó világában talán a legnagyobb értéket az idő képviseli. Nagyon sok mindent el kell végeznünk és még többet el szeretnénk végezni. A szabadidő olyan fogalommá vált, amelyet egyre kevesebb ember tud magának megengedni. Ahhoz, hogy készek, fittek legyünk a napi feladatok teljesítéséhez, szellemileg és nem utolsó sorban fizikailag is top formában kell lennünk. A következőkben az utóbbival foglalkozunk a plank edzés bemutatásával.