Mai dátum: 2024. április 21. (vasárnap) Mai névnap: Konrád

A logisztika jelenéről és jövőjéről – Interjú egy szállítmányozási és logisztikai cég vezérigazgatójával

A logisztika jelenéről és jövőjéről – Interjú egy szállítmányozási és logisztikai cég vezérigazgatójával

A fuvarozás és a logisztika az utóbbi években óriási változáson mentek keresztül, amelyeket a technológiai fejlesztések, az éghajlatváltozás és a gazdasági trendek hajtottak előre. A fuvarozó cégeknek a jövőben az innováció, a környezetvédelem és az ügyfélélmény javítása áll az érdekeik középpontjában. Ebben az interjúban beszélgetünk Nagy Lászlóval, a Szibéria Sped alapítójával, aki több évtizedes tapasztalattal rendelkezik a fuvarozás és logisztika területén. Nagy László megosztja velünk gondolatait a jelenlegi helyzetről, a kihívásokról, a trendekről, és arról, hogy milyen irányba haladhat az iparág a jövőben.

Fuvarozás

Milyen trendeket látsz a fuvarozásban és a logisztikában az elmúlt években?
Az elmúlt években több trend is jelentős változást hozott a fuvarozási és logisztikai iparágakban. Az egyik legfontosabb trend az automatizálás és a digitalizáció elterjedése.

Az új technológiák és alkalmazások lehetővé teszik a fuvarozási és logisztikai folyamatok hatékonyabb és gyorsabb végrehajtását.

Az e-kereskedelem robbanásszerű növekedése szintén nagy hatással van a fuvarozási és logisztikai iparágakra. Az online vásárlások és a kiszállítások mennyisége folyamatosan növekszik, és az emberek kényelme és igényei folyamatosan növekednek, ami jelentős növekedést hozott a logisztikai szektorban.

Ezenkívül a fenntarthatóság és az éghajlatváltozás problémája is egyre inkább előtérbe kerül az iparágakban. Az újabb és környezetbarátabb technológiák elterjedése és a környezetbarát módszerek alkalmazása a szállításban és a raktározásban egyre inkább előtérbe kerül.

Milyen módszerekkel kezeli a környezeti kihívásokat?
A fenntarthatóság fontos szerepet játszik a cégek stratégiájában, és az iparágat érintő kihívásokkal szembeni válaszok többféle módon valósul meg.

Egyik fő megközelítésünk a flották modernizálása és az alternatív üzemanyagok felhasználása. Az elektromos és hibrid járművek használata egyre elterjedtebb a flottákban.

A raktárakban és az irodákban is jelentős erőfeszítéseket történnek a környezeti hatások csökkentése érdekében. A megújuló energiaforrások, például a napelemek és a szélenergia használata csökkenti a károsanyag-kibocsátást és a környezeti hatást.

Ezenkívül folyamatosan javulnak a szállítási és raktározási folyamatok hatékonysága, így például az energiatermelés és az üzemanyag-felhasználás is. Például, optimalizált szállítási útvonalak és időbeosztás, hogy minimalizálásra kerüljön a járművek üresjárati ideje és az áruszállítás során felmerülő károsanyag-kibocsátás.

Továbbá, fontos szerepet játszik a hulladékgazdálkodás is a fenntarthatósági törekvésekben. Rendszeresen ellenőrizzük és optimalizáljuk a hulladékkezelési folyamatokat, a papírmentes irodai munkakörnyezet kialakítása pedig szintén fontos célunk.

Milyen kihívásokkal szembesülnek a fuvarozó és logisztikai cégek a COVID-19 járvány idején?
A COVID járvány óta számos kihívással kell szembenéznie a fuvarozó és logisztikai cégeknek.

Az egyik legnagyobb probléma az áruforgalom és a kereskedelem megbénulása volt a korlátozások és zárlatok miatt.

Ezenkívül az áruk nagyobb igénybevételnek voltak kitéve, mivel a szállítási idők és a határidők megnövekedtek.

Az emberek egészségvédelmének biztosítása is kihívást jelentett, és a cégeknek új biztonsági intézkedéseket kellett bevezetniük az áruk szállítása során. A távolságtartás és a maszkviselés kötelezővé válása, valamint az egészségügyi tesztek és az oltások bevezetése fontos lépés volt a dolgozók és az ügyfelek védelme érdekében.

A járvány elősegítette a digitális átállást és az online kereskedelem felfutását, ami új lehetőségeket és kihívásokat jelentett a fuvarozási és logisztikai ipar számára.

Milyen új technológiákat használnak a fuvarozásban és a logisztikában?
Az új technológiák és alkalmazások széles választéka jelentős változást hozott a fuvarozási és logisztikai iparágakban. Az IoT technológia (a dolgok internete) lehetővé teszi a járművek és az áruk valós idejű nyomon követését és az automatizált folyamatok végrehajtását.

A logisztika jelenéről és jövőjéről - Interjú egy szállítmányozási és logisztikai cég vezérigazgatójával

A logisztika jelenéről és jövőjéről – Interjú Nagy Lászlóval szállítmányozási és logisztikai cég vezérigazgatójával

Az automatizált raktázórendszerek, mint például az okos raktárak növelik a hatékonyságot és csökkentik az emberi hibák lehetőségét. A drónok és az önvezető járművek fejlesztése szintén új lehetőségeket teremt a szállítás és a raktározás területén.

Az adatelemzés és a mesterséges intelligencia (AI) alkalmazása lehetővé teszi a folyamatok optimalizálását, az áruszállítás tervezésének és végrehajtásának hatékonyabbá tételét, valamint a költségek csökkentését. Az online platformok és az alkalmazások pedig segítik az árukapcsolatokat és az ügyfél-kapcsolatokat, valamint lehetővé teszik a rendelések és az áruk nyomon követését a szállítás során.

Az új technológiák használata hatékonyabb és fenntarthatóbb szállítási és raktározási megoldásokat kínál a jövő számára, és ezekkel az új trendekkel a fuvarozó és logisztikai cégek készen állnak az új kihívásokra és lehetőségekre.

Azonban az új technológiák bevezetése és az új trendek követése számos kihívást is jelent a szállítmányozási és logisztikai iparág számára. Az egyik ilyen kihívás a munkaerőhiány, ami miatt nehéz szakembereket találni a szállítási és raktározási folyamatok kezelésére és optimalizálására.

Ezenkívül az új technológiák bevezetése jelentős költségeket is jelenthet a cégek számára. Az automatizált raktározórendszerek és a drónok bevezetése például magas beruházási költségekkel járhat, és a szoftverek és az adatelemzés használata is jelentős pénzügyi befektetést igényel.

Az új lehetőtségek azonban megéri a befektetéseket, mivel hosszú távon hatékonyabb és fenntarthatóbb megoldásokat kínál a szállítási és raktározási folyamatok számára. Az úú technológiák bevezetése segíthet a költségek csökkentésében, a hatékonyság és az ügyfél elégedettség növelésében, valamint a környezeti hatások csökkentésében.

Az új trendek és technológiák hatására a szállítmányozási és logisztikai iparág egyre inkább automatizált és digitalizált jövő felé halad.

Azonban a humán erőforrások és a költségek kezelése továbbra is fontos kihívást jelent majd a cégek számára, akiknek lépést kell tartaniuk az iparág fejlődésével, hogy versenyképesek maradjanak.

Milyen tényezők befolyásolják az ügyfeleket?

A fuvarozásra vonatkozó döntések meghozatalában a megbízók számos tényezőt vesznek figyelembe. Ezek a tényezők az alábbiak lehetnek:

  1. Költségek: Az egyik legfontosabb tényező a költség, amelyet a megbízók a fuvarozási döntéseik során figyelembe vesznek. A szállítási költségek magasabbak lehetnek, ha a szállítmány nagyobb, vagy ha sürgős a szállítás, vagy ha az áru veszélyes anyag. Az üzemanyagárak is befolyásolhatják a szállítási költségeket.
  2. Időbeli korlátok: A megbízók gyakran időbeli korlátokkal szembesülnek, amelyeknek megfelelően a szállítmányt el kell juttatniuk a célállomásra. Ezt a korlátot figyelembe véve a megbízók olyan fuvarozási céget választhatnak, amely képes időben teljesíteni a feladatot.
  3. Biztonság: A megbízók fontosnak tartják, hogy az árujuk biztonságban legyen, amikor szállítják. Ezért előnyös lehet az olyan fuvarozási cégek választása, amelyek rendelkeznek biztonsági protokollokkal és magas minőségi szabványokkal.
  4. Rugalmasság: A megbízók számára fontos, hogy a fuvarozási cég rugalmas legyen az ügyfelek igényeinek kielégítése érdekében. Ez lehetőséget teremthet például a szállítmány átalakítására, ha az ügyfélnek változtatnia kell a szállítási igényein.
  5. Fenntarthatóság: A megbízók egyre nagyobb figyelmet fordítanak a fenntartható fuvarozásra. Az olyan cégek, amelyek képesek környezetbarát megoldásokat kínálni, előnyt élveznek a piacon.
  6. Tapasztalat: A megbízók gyakran a tapasztalatot is figyelembe veszik a fuvarozási döntéseik során. Az olyan cégek, amelyek több éves  tapasztalattal rendelkeznek a szállítmányozás és a logisztika terén, nagyobb bizalomra tarthatnak számot a megbízók részéről.

Ezek a tényezők mind nagyon fontosak a fuvarozási döntések meghozatalában. Az olyan fuvarozási cégek, amelyek képesek megfelelni ezeknek a követelményeknek, jobb esélyekkel rendelkeznek arra, hogy megbízóik bizalmát elnyerjék és hosszú távú ügyfelekké váljanak. Emellett a technológiai fejlődés és az ügyfél-elvárások változása folyamatosan új trendeket hoz létre a fuvarozás és logisztika terén, amelyekre a cégeknek reagálniuk kell.

Például az automatizáció egyre inkább teret hódít a fuvarozás terén, és olyan megoldásokat kínál, mint az önvezető járművek vagy a robotizált raktárak. Az ilyen technológiai megoldások lehetővé teszik a fuvarozási folyamatok hatékonyabbá tételét, csökkentve a hibalehetőségeket, az időveszteséget és a költségeket.

A digitalizáció és az adatelemzés is fontos trendek a fuvarozás terén, amelyek lehetővé teszik az adatok hatékonyabb kezelését és felhasználását a fuvarozási folyamatok optimalizálása érdekében. Az olyan megoldások, mint az okos logisztikai rendszerek, amelyek képesek valós időben követni a szállítmányokat és optimalizálni a szállítási útvonalakat, előnyösebbé teszik a fuvarozási folyamatokat mind az ügyfelek, mind a fuvarozók számára.

A fenntarthatóság is fontos trend a fuvarozás terén. Az olyan megoldások, mint az alternatív üzemanyagok vagy a környezetbarát járművek, lehetővé teszik a fuvarozó cégek számára, hogy környezetbarátabb megoldásokat kínáljanak az ügyfeleik számára, és egyre inkább megfeleljenek az ügyfelek és az iparág elvárásainak a fenntarthatóság terén.

Összességében tehát a fuvarozási döntéseket számos tényező befolyásolja, és a trendek folyamatosan változnak a technológiai fejlődés és az ügyfél-elvárások változása miatt. A fuvarozó cégeknek alkalmazkodniuk kell ezekhez a változásokhoz és megfelelő megoldásokat kínálni ügyfeleiknek ahhoz, hogy versenyképesek maradjanak a piacon.

Bizonyára vannak visszatérő kérdések az ügyfelektől, mi is utánanéztünk a leggyakoribb kérdéseknek.

Kabotázs fuvarozás

A kabotázs fuvarozás egy olyan fuvarozási tevékenység, amely során egy külföldi fuvarozó cég járműve hazai területen végez fuvarozási tevékenységet. Az Európai Unióban a kabotázs fuvarozás szabályait az EU 1072/2009/EK rendelete határozza meg.

E szerint a kabotázs fuvarozás egy külföldi fuvarozó cég járművével legfeljebb három egymást követő fuvarozási tevékenységet lehet végezni a fogadó országban, miután az a fuvarozócég által külföldről az országba szállított szállítmányokat lerakta. A rendelet további szabályozásokat is tartalmaz, például az engedélyekkel és dokumentációval kapcsolatban, amelyek a kabotázs fuvarozás során szükségesek.

Fontos megjegyezni, hogy a kabotázs fuvarozás szabályainak megsértése szankciókkal járhat. Az EU tagállamai az uniós rendeleteknek megfelelően ellenőrzik a kabotázs fuvarozási tevékenységet, és szükség esetén büntetéseket szabnak ki azokra a fuvarozó cégekre, amelyek nem tartják be az előírásokat.

Az Európai Unión belül az egyes tagállamok eltérően értelmezik a kabotázs fuvarozás szabályait, és van, ahol szigorúbbak az előírások, mint más helyeken. Ezért fontos, hogy a fuvarozó cégek ismerjék az adott ország kabotázs szabályait, és betartsák azokat annak érdekében, hogy elkerüljék a büntetéseket és a jogi problémákat.

Összességében tehát a kabotázs fuvarozás szabályozása az EU 1072/2009/EK rendeletében található, és a külföldi fuvarozó cégeknek be kell tartaniuk az előírásokat, ha tevékenységüket az EU tagállamaiban végzik. A tagállamok különböző szigorúsággal alkalmazzák az előírásokat, ezért fontos, hogy a fuvarozó cégek tájékozottak legyenek a kabotázs szabályokról, és betartsák azokat ahhoz, hogy elkerüljék a büntetéseket és a jogi problémákat.

Mi a kombinált fuvarozás

A kombinált fuvarozás, más néven intermodális fuvarozás, az a logisztikai tevékenység, amelyben a szállítmányt különböző közlekedési módok, például a vasút, a hajózás és a közúti fuvarozás kombinációjával szállítják. Ennek az a célja, hogy az egyes szállítmányok szállítási költségeit csökkentsék, valamint javítsák az áruk szállítási hatékonyságát és rugalmasságát.

A kombinált fuvarozás előnyei közé tartozik a szállítási költségek csökkentése, az áruk szállításának rugalmassága és a környezeti hatások csökkentése is. A vasúti szállítás például nagyon hatékony lehet nagy távolságokon, mivel a vasúti szállítás nagy mennyiségű árut képes szállítani nagy sebességgel, ami csökkenti a szállítási költségeket.

A kombinált fuvarozás egyre népszerűbb az európai áruszállítási iparban, és az EU politikai vezetői is szorgalmazzák annak alkalmazását. Az Európai Unió támogatja a kombinált fuvarozás kialakítását és terjesztését a környezeti hatások csökkentése és a közlekedési rendszerek hatékonyságának növelése érdekében.

Kapcsolódó forrás: European Commission. (2018). Intermodality and combined transport. 

Mi a különbség a szállítmányozás és a fuvarozás között

A szállítmányozás és a fuvarozás két különböző, de nagyon szorosan összekapcsolódó logisztikai tevékenység.

A szállítmányozás a szállítmányok szervezése és ellenőrzése a kiküldő és a fogadó között. A szállítmányozó cég általában a szállítmányozási folyamat minden szakaszát felügyeli, beleértve az áruk előkészítését a szállításra, az áruk csomagolását és átvételét, az áruk szállítását, valamint az áruk szállításának megfelelő dokumentálását és adminisztrációját.

A fuvarozás másrészt az áruk fizikai szállítását jelenti az árut szállító járművel. A fuvarozó cég a fuvarozás minden aspektusát felügyeli, beleértve a járművek karbantartását, a járművezetők képzését, az áruk szállítását és az áruk célállomásra történő érkezését.

Összességében a szállítmányozás és a fuvarozás két különböző, de szorosan kapcsolódó tevékenység, amelyek együttműködésére nagy szükség van ahhoz, hogy hatékony és sikeres áruszállítási folyamatot biztosítsanak.

Hasznosnak találta a cikket?

Hasonló cikkek a blogoldalról

elsősegélynyújtás

Egészségügyi tanácsok és elsősegélynyújtás

Elképzelhető, hogy egy nap hirtelen szemtanúja leszel egy balesetnek, vagy éppen te magad kerülsz váratlan helyzetbe, ahol azonnali cselekvésre van szükség. De vajon felkészült vagy-e arra, hogy hatékonyan nyújts elsősegélyt? Cikkünkben átfogó útmutatást adunk, hogy mit kell tenned, ha az élet váratlanul próbára tesz.

 

Hasonló cikkek ebből a kategóriából

Megállni tilos - Várakozni tilos mi a különbség

Megállni tilos – Várakozni tilos mi a különbség

A közlekedésben kevés olyan tábla váltott ki annyi félreértést, téves értelmezést, mint a megállni tilos és a várakozni tilos tábla. Hajlamosak vagyunk kedvünk szerint elbírálni a dolgokat, a közlekedésben sincs ez másképp. Sok esetben a “csak kiugrottam a kocsiból”, “perc múlva itt vagyok”, nagyon sokba fog kerülni. A bonyodalmak elkerülése érdekében, “tegyük hát tisztába” a jelentéseket, hatályokat.