Mai dátum: 2023. május 30. (kedd) Mai névnap: Janka, Zsanett

A logisztika jelenéről és jövőjéről – Interjú egy szállítmányozási és logisztikai cég vezérigazgatójával

A logisztika jelenéről és jövőjéről – Interjú egy szállítmányozási és logisztikai cég vezérigazgatójával

A fuvarozás és a logisztika az utóbbi években óriási változáson mentek keresztül, amelyeket a technológiai fejlesztések, az éghajlatváltozás és a gazdasági trendek hajtottak előre. A fuvarozó cégeknek a jövőben az innováció, a környezetvédelem és az ügyfélélmény javítása áll az érdekeik középpontjában. Ebben az interjúban beszélgetünk Nagy Lászlóval, a Szibéria Sped alapítójával, aki több évtizedes tapasztalattal rendelkezik a fuvarozás és logisztika területén. Nagy László megosztja velünk gondolatait a jelenlegi helyzetről, a kihívásokról, a trendekről, és arról, hogy milyen irányba haladhat az iparág a jövőben.

Fuvarozás

Milyen trendeket látsz a fuvarozásban és a logisztikában az elmúlt években?
Az elmúlt években több trend is jelentős változást hozott a fuvarozási és logisztikai iparágakban. Az egyik legfontosabb trend az automatizálás és a digitalizáció elterjedése.

Az új technológiák és alkalmazások lehetővé teszik a fuvarozási és logisztikai folyamatok hatékonyabb és gyorsabb végrehajtását.

Az e-kereskedelem robbanásszerű növekedése szintén nagy hatással van a fuvarozási és logisztikai iparágakra. Az online vásárlások és a kiszállítások mennyisége folyamatosan növekszik, és az emberek kényelme és igényei folyamatosan növekednek, ami jelentős növekedést hozott a logisztikai szektorban.

Ezenkívül a fenntarthatóság és az éghajlatváltozás problémája is egyre inkább előtérbe kerül az iparágakban. Az újabb és környezetbarátabb technológiák elterjedése és a környezetbarát módszerek alkalmazása a szállításban és a raktározásban egyre inkább előtérbe kerül.

Milyen módszerekkel kezeli a környezeti kihívásokat?
A fenntarthatóság fontos szerepet játszik a cégek stratégiájában, és az iparágat érintő kihívásokkal szembeni válaszok többféle módon valósul meg.

Egyik fő megközelítésünk a flották modernizálása és az alternatív üzemanyagok felhasználása. Az elektromos és hibrid járművek használata egyre elterjedtebb a flottákban.

A raktárakban és az irodákban is jelentős erőfeszítéseket történnek a környezeti hatások csökkentése érdekében. A megújuló energiaforrások, például a napelemek és a szélenergia használata csökkenti a károsanyag-kibocsátást és a környezeti hatást.

Ezenkívül folyamatosan javulnak a szállítási és raktározási folyamatok hatékonysága, így például az energiatermelés és az üzemanyag-felhasználás is. Például, optimalizált szállítási útvonalak és időbeosztás, hogy minimalizálásra kerüljön a járművek üresjárati ideje és az áruszállítás során felmerülő károsanyag-kibocsátás.

Továbbá, fontos szerepet játszik a hulladékgazdálkodás is a fenntarthatósági törekvésekben. Rendszeresen ellenőrizzük és optimalizáljuk a hulladékkezelési folyamatokat, a papírmentes irodai munkakörnyezet kialakítása pedig szintén fontos célunk.

Milyen kihívásokkal szembesülnek a fuvarozó és logisztikai cégek a COVID-19 járvány idején?
A COVID járvány óta számos kihívással kell szembenéznie a fuvarozó és logisztikai cégeknek.

Az egyik legnagyobb probléma az áruforgalom és a kereskedelem megbénulása volt a korlátozások és zárlatok miatt.

Ezenkívül az áruk nagyobb igénybevételnek voltak kitéve, mivel a szállítási idők és a határidők megnövekedtek.

Az emberek egészségvédelmének biztosítása is kihívást jelentett, és a cégeknek új biztonsági intézkedéseket kellett bevezetniük az áruk szállítása során. A távolságtartás és a maszkviselés kötelezővé válása, valamint az egészségügyi tesztek és az oltások bevezetése fontos lépés volt a dolgozók és az ügyfelek védelme érdekében.

A járvány elősegítette a digitális átállást és az online kereskedelem felfutását, ami új lehetőségeket és kihívásokat jelentett a fuvarozási és logisztikai ipar számára.

Milyen új technológiákat használnak a fuvarozásban és a logisztikában?
Az új technológiák és alkalmazások széles választéka jelentős változást hozott a fuvarozási és logisztikai iparágakban. Az IoT technológia (a dolgok internete) lehetővé teszi a járművek és az áruk valós idejű nyomon követését és az automatizált folyamatok végrehajtását.

A logisztika jelenéről és jövőjéről - Interjú egy szállítmányozási és logisztikai cég vezérigazgatójával

A logisztika jelenéről és jövőjéről – Interjú Nagy Lászlóval szállítmányozási és logisztikai cég vezérigazgatójával

Az automatizált raktázórendszerek, mint például az okos raktárak növelik a hatékonyságot és csökkentik az emberi hibák lehetőségét. A drónok és az önvezető járművek fejlesztése szintén új lehetőségeket teremt a szállítás és a raktározás területén.

Az adatelemzés és a mesterséges intelligencia (AI) alkalmazása lehetővé teszi a folyamatok optimalizálását, az áruszállítás tervezésének és végrehajtásának hatékonyabbá tételét, valamint a költségek csökkentését. Az online platformok és az alkalmazások pedig segítik az árukapcsolatokat és az ügyfél-kapcsolatokat, valamint lehetővé teszik a rendelések és az áruk nyomon követését a szállítás során.

Az új technológiák használata hatékonyabb és fenntarthatóbb szállítási és raktározási megoldásokat kínál a jövő számára, és ezekkel az új trendekkel a fuvarozó és logisztikai cégek készen állnak az új kihívásokra és lehetőségekre.

Azonban az új technológiák bevezetése és az új trendek követése számos kihívást is jelent a szállítmányozási és logisztikai iparág számára. Az egyik ilyen kihívás a munkaerőhiány, ami miatt nehéz szakembereket találni a szállítási és raktározási folyamatok kezelésére és optimalizálására.

Ezenkívül az új technológiák bevezetése jelentős költségeket is jelenthet a cégek számára. Az automatizált raktározórendszerek és a drónok bevezetése például magas beruházási költségekkel járhat, és a szoftverek és az adatelemzés használata is jelentős pénzügyi befektetést igényel.

Az új lehetőtségek azonban megéri a befektetéseket, mivel hosszú távon hatékonyabb és fenntarthatóbb megoldásokat kínál a szállítási és raktározási folyamatok számára. Az úú technológiák bevezetése segíthet a költségek csökkentésében, a hatékonyság és az ügyfél elégedettség növelésében, valamint a környezeti hatások csökkentésében.

Az új trendek és technológiák hatására a szállítmányozási és logisztikai iparág egyre inkább automatizált és digitalizált jövő felé halad.

Azonban a humán erőforrások és a költségek kezelése továbbra is fontos kihívást jelent majd a cégek számára, akiknek lépést kell tartaniuk az iparág fejlődésével, hogy versenyképesek maradjanak.

Milyen tényezők befolyásolják az ügyfeleket?

A fuvarozásra vonatkozó döntések meghozatalában a megbízók számos tényezőt vesznek figyelembe. Ezek a tényezők az alábbiak lehetnek:

  1. Költségek: Az egyik legfontosabb tényező a költség, amelyet a megbízók a fuvarozási döntéseik során figyelembe vesznek. A szállítási költségek magasabbak lehetnek, ha a szállítmány nagyobb, vagy ha sürgős a szállítás, vagy ha az áru veszélyes anyag. Az üzemanyagárak is befolyásolhatják a szállítási költségeket.
  2. Időbeli korlátok: A megbízók gyakran időbeli korlátokkal szembesülnek, amelyeknek megfelelően a szállítmányt el kell juttatniuk a célállomásra. Ezt a korlátot figyelembe véve a megbízók olyan fuvarozási céget választhatnak, amely képes időben teljesíteni a feladatot.
  3. Biztonság: A megbízók fontosnak tartják, hogy az árujuk biztonságban legyen, amikor szállítják. Ezért előnyös lehet az olyan fuvarozási cégek választása, amelyek rendelkeznek biztonsági protokollokkal és magas minőségi szabványokkal.
  4. Rugalmasság: A megbízók számára fontos, hogy a fuvarozási cég rugalmas legyen az ügyfelek igényeinek kielégítése érdekében. Ez lehetőséget teremthet például a szállítmány átalakítására, ha az ügyfélnek változtatnia kell a szállítási igényein.
  5. Fenntarthatóság: A megbízók egyre nagyobb figyelmet fordítanak a fenntartható fuvarozásra. Az olyan cégek, amelyek képesek környezetbarát megoldásokat kínálni, előnyt élveznek a piacon.
  6. Tapasztalat: A megbízók gyakran a tapasztalatot is figyelembe veszik a fuvarozási döntéseik során. Az olyan cégek, amelyek több éves  tapasztalattal rendelkeznek a szállítmányozás és a logisztika terén, nagyobb bizalomra tarthatnak számot a megbízók részéről.

Ezek a tényezők mind nagyon fontosak a fuvarozási döntések meghozatalában. Az olyan fuvarozási cégek, amelyek képesek megfelelni ezeknek a követelményeknek, jobb esélyekkel rendelkeznek arra, hogy megbízóik bizalmát elnyerjék és hosszú távú ügyfelekké váljanak. Emellett a technológiai fejlődés és az ügyfél-elvárások változása folyamatosan új trendeket hoz létre a fuvarozás és logisztika terén, amelyekre a cégeknek reagálniuk kell.

Például az automatizáció egyre inkább teret hódít a fuvarozás terén, és olyan megoldásokat kínál, mint az önvezető járművek vagy a robotizált raktárak. Az ilyen technológiai megoldások lehetővé teszik a fuvarozási folyamatok hatékonyabbá tételét, csökkentve a hibalehetőségeket, az időveszteséget és a költségeket.

A digitalizáció és az adatelemzés is fontos trendek a fuvarozás terén, amelyek lehetővé teszik az adatok hatékonyabb kezelését és felhasználását a fuvarozási folyamatok optimalizálása érdekében. Az olyan megoldások, mint az okos logisztikai rendszerek, amelyek képesek valós időben követni a szállítmányokat és optimalizálni a szállítási útvonalakat, előnyösebbé teszik a fuvarozási folyamatokat mind az ügyfelek, mind a fuvarozók számára.

A fenntarthatóság is fontos trend a fuvarozás terén. Az olyan megoldások, mint az alternatív üzemanyagok vagy a környezetbarát járművek, lehetővé teszik a fuvarozó cégek számára, hogy környezetbarátabb megoldásokat kínáljanak az ügyfeleik számára, és egyre inkább megfeleljenek az ügyfelek és az iparág elvárásainak a fenntarthatóság terén.

Összességében tehát a fuvarozási döntéseket számos tényező befolyásolja, és a trendek folyamatosan változnak a technológiai fejlődés és az ügyfél-elvárások változása miatt. A fuvarozó cégeknek alkalmazkodniuk kell ezekhez a változásokhoz és megfelelő megoldásokat kínálni ügyfeleiknek ahhoz, hogy versenyképesek maradjanak a piacon.

Bizonyára vannak visszatérő kérdések az ügyfelektől, mi is utánanéztünk a leggyakoribb kérdéseknek.

Kabotázs fuvarozás

A kabotázs fuvarozás egy olyan fuvarozási tevékenység, amely során egy külföldi fuvarozó cég járműve hazai területen végez fuvarozási tevékenységet. Az Európai Unióban a kabotázs fuvarozás szabályait az EU 1072/2009/EK rendelete határozza meg.

E szerint a kabotázs fuvarozás egy külföldi fuvarozó cég járművével legfeljebb három egymást követő fuvarozási tevékenységet lehet végezni a fogadó országban, miután az a fuvarozócég által külföldről az országba szállított szállítmányokat lerakta. A rendelet további szabályozásokat is tartalmaz, például az engedélyekkel és dokumentációval kapcsolatban, amelyek a kabotázs fuvarozás során szükségesek.

Fontos megjegyezni, hogy a kabotázs fuvarozás szabályainak megsértése szankciókkal járhat. Az EU tagállamai az uniós rendeleteknek megfelelően ellenőrzik a kabotázs fuvarozási tevékenységet, és szükség esetén büntetéseket szabnak ki azokra a fuvarozó cégekre, amelyek nem tartják be az előírásokat.

Az Európai Unión belül az egyes tagállamok eltérően értelmezik a kabotázs fuvarozás szabályait, és van, ahol szigorúbbak az előírások, mint más helyeken. Ezért fontos, hogy a fuvarozó cégek ismerjék az adott ország kabotázs szabályait, és betartsák azokat annak érdekében, hogy elkerüljék a büntetéseket és a jogi problémákat.

Összességében tehát a kabotázs fuvarozás szabályozása az EU 1072/2009/EK rendeletében található, és a külföldi fuvarozó cégeknek be kell tartaniuk az előírásokat, ha tevékenységüket az EU tagállamaiban végzik. A tagállamok különböző szigorúsággal alkalmazzák az előírásokat, ezért fontos, hogy a fuvarozó cégek tájékozottak legyenek a kabotázs szabályokról, és betartsák azokat ahhoz, hogy elkerüljék a büntetéseket és a jogi problémákat.

Mi a kombinált fuvarozás

A kombinált fuvarozás, más néven intermodális fuvarozás, az a logisztikai tevékenység, amelyben a szállítmányt különböző közlekedési módok, például a vasút, a hajózás és a közúti fuvarozás kombinációjával szállítják. Ennek az a célja, hogy az egyes szállítmányok szállítási költségeit csökkentsék, valamint javítsák az áruk szállítási hatékonyságát és rugalmasságát.

A kombinált fuvarozás előnyei közé tartozik a szállítási költségek csökkentése, az áruk szállításának rugalmassága és a környezeti hatások csökkentése is. A vasúti szállítás például nagyon hatékony lehet nagy távolságokon, mivel a vasúti szállítás nagy mennyiségű árut képes szállítani nagy sebességgel, ami csökkenti a szállítási költségeket.

A kombinált fuvarozás egyre népszerűbb az európai áruszállítási iparban, és az EU politikai vezetői is szorgalmazzák annak alkalmazását. Az Európai Unió támogatja a kombinált fuvarozás kialakítását és terjesztését a környezeti hatások csökkentése és a közlekedési rendszerek hatékonyságának növelése érdekében.

Kapcsolódó forrás: European Commission. (2018). Intermodality and combined transport. 

Mi a különbség a szállítmányozás és a fuvarozás között

A szállítmányozás és a fuvarozás két különböző, de nagyon szorosan összekapcsolódó logisztikai tevékenység.

A szállítmányozás a szállítmányok szervezése és ellenőrzése a kiküldő és a fogadó között. A szállítmányozó cég általában a szállítmányozási folyamat minden szakaszát felügyeli, beleértve az áruk előkészítését a szállításra, az áruk csomagolását és átvételét, az áruk szállítását, valamint az áruk szállításának megfelelő dokumentálását és adminisztrációját.

A fuvarozás másrészt az áruk fizikai szállítását jelenti az árut szállító járművel. A fuvarozó cég a fuvarozás minden aspektusát felügyeli, beleértve a járművek karbantartását, a járművezetők képzését, az áruk szállítását és az áruk célállomásra történő érkezését.

Összességében a szállítmányozás és a fuvarozás két különböző, de szorosan kapcsolódó tevékenység, amelyek együttműködésére nagy szükség van ahhoz, hogy hatékony és sikeres áruszállítási folyamatot biztosítsanak.

Szólj hozzá te is!

Hasznosnak találta a cikket?

Hasonló cikkek a blogoldalról

Teqball - az új hungarikum

Teqball – az új hungarikum

A világon a legelterjedtebb és mindenképpen a legkedveltebbek a labdajátékok. Foci, kézilabda, röplabda, kosárlabda és még sorolhatnánk. Ebben a rengetegben mondhatnánk nem lehet új a nap alatt, kitalálni és népszerűvé tenni egy újat szinte lehetetlen. Nos, három lelkes magyarnak sikerült!

Megállni tilos - Várakozni tilos mi a különbség

Megállni tilos – Várakozni tilos mi a különbség

A közlekedésben kevés olyan tábla váltott ki annyi félreértést, téves értelmezést, mint a megállni tilos és a várakozni tilos tábla. Hajlamosak vagyunk kedvünk szerint elbírálni a dolgokat, a közlekedésben sincs ez másképp. Sok esetben a “csak kiugrottam a kocsiból”, “perc múlva itt vagyok”, nagyon sokba fog kerülni. A bonyodalmak elkerülése érdekében, “tegyük hát tisztába” a jelentéseket, hatályokat.

 

Hasonló cikkek ebből a kategóriából

Kedvenc online rádióink – mit hallgatunk a legtöbbet?

Kedvenc online rádióink – mit hallgatunk a legtöbbet?

A rádióhallgatás régóta része az életünknek, habár az utóbbi 1-2 évtizedben egy kicsit ez a szokásunk is megváltozott. Mint minden, a rádióhallgatás is nagymértékben áttevődött az online térre, ha nem is teljesen – az autóban rádióhallgatás azért még mindig széles körben elterjedt. Az otthoni rádiózás viszont már sokkal inkább internetes alapú, ami nem véletlen: nagyobb a választék, és lényegesen kevésbé körülményes a használata.

Házhozszállítás trendek 2022-ben – miért rendelünk ilyen sokat?

Házhozszállítás trendek 2022-ben – miért rendelünk ilyen sokat?

Nem lehet nem észrevenni, hogy az utóbbi egy évtizedben milyen meredeken emelkedett a házhozszállító cégek fontossága. Míg tíz évvel ezelőtt kevésbé volt általános az internetről rendelni, addig ma már erőteljesen előtérbe kerültek az online vásárlások, olyannyira, hogy sokan kifejezetten előnyben részesítik a boltokba járkálás helyett. De vajon miért alakult ez így, és milyen előnyei vannak a házhozszállításnak?