Mai dátum: 2023. május 30. (kedd) Mai névnap: Janka, Zsanett

Hogyan működik az IQ teszt?

Hogyan működik az IQ teszt?

Te tudod hogyan működik az IQ teszt, mit képes feltárni és mennyire megbízható? Az intelligenciatesztek az elmúlt évtizedekben igazán népszerűvé váltak, de fontos ismerni a korlátaikat is, mert csak így lehet az eredményüket objektív módon értelmezni.

Az első IQ teszt gyerekeknek lett kifejlesztve, hogy tanulási képességeik alapján különbséget lehessen tenni az iskolás korúak között. Az élet számos területén bevethetőek, de ahhoz, hogy egy személy képességeiről komplex képet adjon, kevésnek bizonyul.

Hogyan működik az IQ teszt

Alfred Binet francia pszichológusé volt a feladat – a francia kormány kérésére 1905-ben, hogy kidolgozzon egy olyan módszert, amivel a gyerekek iskolaérettsége, alkalmassága mérhető lehet.

Sokan kíváncsiak, hogyan működik az IQ teszt napjainkban?

A modern intelligencia mérés statisztikai skálázást használ. A teszten elért lehetséges pontszámokat IQ számokká skálázzák. Ehhez feltételezik, hogy az egyének teljesítménye a teszteken normális eloszlást követ.

A skálázás kidolgozása során figyelembe kell venni, hogy az adott IQ teszt népcsoportjának átlagos teljesítménye 100 legyen. Az IQ egység pedig 15-pontos szórással kerül megállapításra, de léteznek 16, 24 szórású tesztek is.

Ez az oka annak, hogy nem elég egy egyénnek az IQ mértékét látni, a skála szórását is figyelembe kell venni!

Mi az IQ teszt

Az IQ jelentése: az értelmi fejlettség mértékét mutatja meg adott egyén esetében az átlaghoz viszonyítva.

Lényegében egy viszonyítószám, mellyel kifejezhető a vizsgált személy pillanatnyi értelmi képessége.

Az intelligencia mérés során a logikus gondolkodás, az ésszerű következtetések, szabályszerűségek felismerését mérik. Ugyanakkor nem ez az egyetlen záloga a jó tanulmányi eredményeknek vagy a sikeres életnek.

Számos más tényező is szükséges ahhoz, hogy valaki valóban kiemelkedő lehessen az átlaghoz képest, vagy rá lehessen mondani, hogy tehetséges. (egyes megközelítések hat féle intelligenciát különböztetnek meg: nyelvi, logikai, tér, zenei, testi-mozgásos, személyes)

Mensa IQ teszt

Világszerte több olyan egyesület is létezik, akik összefogják a magas intelligenciahányadossal rendelkező személyeket. A legismertebb nemzetközi egyesület a Mensa International, mely magyarországi szervezettel is rendelkezik, ez a Mensa HungarIQa.

A Mensa az ország nagyobb városaiban rendszeresen tart tesztírásokat, melyeknek 2-2,5 óra a kitöltési ideje. (itt jól látszik, hogy egy megbízható és gondosan összeállított mérés semmiképpen nem „gyors IQ teszt”)

A Mensa teszt a logikus gondolkodás képességét, rugalmasságát méri. 18 év az alsó korhatár a kitöltésre vonatkozóan.

A Mensa tagság feltétele egyébként a megfelelő teszteredmény elérése, melyre csak az emberek 2%-a képes.

IQ teszt gyerekeknek

Az intelligencia egyrészt gének által meghatározott, örökölt dolog, másrészt szerepe van a környezeti hatásoknak is. Nagyjából 17-18 éves korra alakul ki az egész életünkben meghatározó IQ hányados.

IQ teszt gyerekeknek

Az IQ teszt gyerekek esetében igen hasznos lehet, mikor például pszichológus szeretne képet kapni a tanulási problémával küszködő diák képességeiről vagy megérteni, mi állhat egy gyengébben teljesítő gyermeknél a háttérben.

Az IQ hányadost mérni bizonyos esetekben fontos és hasznos dolog, de nem elég ahhoz, hogy az egyén komplex kognitív profiljáról képet kapjunk.

Online IQ teszt

Amikor intelligencia tesztet online keresünk, az ember hamar rájön, hogy nagy részük inkább csak szórakoztató játék vagy egy kis szellemi erőpróba.

Egy hivatalos IQ teszt kidolgozása hozzáértő szakembereket, akár több év befektetett munkát igényel, ráadásul a teszteket az éles bevetés előtt több tízezer emberen standardizálják, aminek következtében nagyon költséges a folyamat. Ez is az oka, hogy valódi IQ teszt ingyen nem elérhető.

Léteznek persze színvonalas online IQ tesztek is, de ezek többségért fizetni kell, hogy elvégezhessük, cserébe viszont a teszt eredményét „bizonyítvány” formájában is megkapjuk.

Szólj hozzá te is!

Hasznosnak találta a cikket?

Hasonló cikkek a blogoldalról

Teqball - az új hungarikum

Teqball – az új hungarikum

A világon a legelterjedtebb és mindenképpen a legkedveltebbek a labdajátékok. Foci, kézilabda, röplabda, kosárlabda és még sorolhatnánk. Ebben a rengetegben mondhatnánk nem lehet új a nap alatt, kitalálni és népszerűvé tenni egy újat szinte lehetetlen. Nos, három lelkes magyarnak sikerült!

Megállni tilos - Várakozni tilos mi a különbség

Megállni tilos – Várakozni tilos mi a különbség

A közlekedésben kevés olyan tábla váltott ki annyi félreértést, téves értelmezést, mint a megállni tilos és a várakozni tilos tábla. Hajlamosak vagyunk kedvünk szerint elbírálni a dolgokat, a közlekedésben sincs ez másképp. Sok esetben a “csak kiugrottam a kocsiból”, “perc múlva itt vagyok”, nagyon sokba fog kerülni. A bonyodalmak elkerülése érdekében, “tegyük hát tisztába” a jelentéseket, hatályokat.

 

Hasonló cikkek ebből a kategóriából

Legjobb erotikus filmek magyarul

Legjobb erotikus filmek magyarul

Rögtön a legelején, az erotikus film nem szex és nem pornó. Lényeges tartalmi, valamint filmesztétikai különbségek vannak e három kategória között. A pornó szinte minden esztétikai vonást nélkülöző, elemi igényeket kielégítő produkció, a szexfilm a pornó burkolt, nem mindent megmutató, általában történettel (nem csak történéssel) kiegészített változata, míg az erotikus film olyan alkotás, amelyben a karaktereken, a mondanivalón van a hangsúly, a szerelmi aktus, a meztelen emberi test villantása kiegészítő „fűszerként” szerepel.

Plank edzés - Gyakorlatok kezdőknek

Plank edzés – Gyakorlatok kezdőknek

Napjaink rohanó világában talán a legnagyobb értéket az idő képviseli. Nagyon sok mindent el kell végeznünk és még többet el szeretnénk végezni. A szabadidő olyan fogalommá vált, amelyet egyre kevesebb ember tud magának megengedni. Ahhoz, hogy készek, fittek legyünk a napi feladatok teljesítéséhez, szellemileg és nem utolsó sorban fizikailag is top formában kell lennünk. A következőkben az utóbbival foglalkozunk a plank edzés bemutatásával.